2012. január 14., szombat

Barcsay-díj 2011

Barcsay Jenő



Bartus Ferenc, Ferencz S. Apor, Varga József Zsolt










Hagyományosan minden év elején, Barcsay Jenő születésnapján, január 14-én kerülnek átadásra a Barcsay-díjak, amelyeket pályakezdő, 35 év alatti festőművészek vehetnek át.
Az évente odaítélt díjat 1989-ben, a Mester elhunyta után egy évvel Barcsay Erzsébet, Barcsay Jenő festőművész testvére alapította meg közérdekű közhasznú felajánlásával.
2006-ban a Barcsay-jogutód Kónya házaspár létrehozta a Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítványt, mely a Magyar Képzőművészeti Egyetem által a művészeti anatómia tantárgyban kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatóknak adható Barcsay-jutalom mellett – immár attól teljesen függetlenül – minden évben BARCSAY-DÍJAT adományoz, pályakezdő fiatal művészeknek, akik olyan kvalitásos alkotásokat hoznak létre, melyek méltó módon idézik és őrzik Barcsay Jenő szellemiségét, alkotói következetességét és a művészet iránt érzett alázatát.
A Barcsay-díjjal oklevél, Csíkszentmihályi Róbert szobrászművész plakettje és pénzjutalom jár. A díjátadással egy időben nyitjuk meg a kitüntetett művész (ek) kamara kiállítását.



A Barcsay Jenő Képzőművészeti Alapítvány és a Pest Megyei Múzeumok Igazgatósága több éve fáradozik azon, hogy a mester hírnevét öregbítse határon innen és túl. Az együttműködés leglátványosabb eleme az évenként megrendezett Barcsay-díjas művészek kiállítása. Az 1989-ben alapított díjat idén három képzőművész, Bartus Ferenc, Ferencz S. Apor és Varga József Zsolt kapta meg.
A díjat osztó zsűri kizárólag művészeti szempontokat figyelembe véve ítéli oda az elismerést, reménykedve abban, hogy Barcsay Jenő szellemisége, festészet iránti alázata támpontot nyújt a díjazottaknak. A három képzőművész három teljesen különböző festői utat választott. Bartus Ferenc a többlépcsős tanulási folyamatát lezárva, a fotótechnikát felhasználva alakít a fekete-fehér formákból önálló jelentéssel bíró kompozíciót. Az alkotás során a művész az látványból és belső lényéből egyszerre indul, figyelve e kettős játékát, amelyből a vásznon szerves kapcsolat alakul ki.
Ferencz S. Apornak Klösz György fotói adták a kiindulópontot, az itt megjelenő alakok látható és immanens viszonya, az egyes mozdulatok részlete a vásznon új, jelenkori értelmet nyer. Varga József Zsolt képein az ember és a környezet viszonyát tanulmányozza. A jelenlét transzcendens és megélt valóságát szobabelsőkön, a világra nyíló ablakokon keresztül láttatja, amelyből sokszor csak egy színfolt utal a megélt élethelyzetre. A három teljesen eltérő szemléletmód teljesen eltérő utakat követel meg, a kiállítás megkísérli a lehetetlent: a három perspektívából, a három út összenézéséből létrehozni egy komplex képi élményt.


Barcsay-díjasok 2011Barcsay Gyűjtemény (Szentendre) - 2012. január 13. - március 15.










PEREMVIDÉK / Magyar Műhely Galéria

FAZAKAS RÉKA művészettörténész írása az Országút online folyóirat oldalán. https://orszagut.com/kepzomuveszet/a-peremvidek-falkepei-bartus-f...